Doula

Mikä on doula?

Sana ”doula” tulee kreikan kielestä ja tarkoittaa palvelijatarta. Nykyään sitä käytetään kuvaamaan synnytykseen perehtynyttä tukihenkilöä, joka tarjoaa jatkuvaa fyysistä, emotionaalista ja tiedollista tukea äidille ja vanhemmille vauvan odotuksen ja synnytyksen aikana tai syntymän jälkeen. Doula huolehtii ensisijaisesti äidin hyvinvoinnista ja tukemisesta sekä auttaa puolisoa löytämään parhaat keinot äidin tukemiseen.

Tutkimusten mukaan doulan läsnäolo synnytyksessä lyhentää synnytyksen kestoa vähentämällä äidin stressiä, jännitystä ja kipua. Vähentää sektioiden määrää, synteettisen oksitosiinin käyttöä ja lääkkeellisen kivunlievityksen tarvetta. Lisää puolison osallistumista. Parantaa synnytyskokemusta ja lisää imetysluottamusta.

WP_20170327_13_21_01_Pro

Synnytysdoula

Synnytysdoulan päätehtävä on olla synnyttäjän ja hänen perheensä tuki raskauden ja synnytyksen aikana. Koulutettu doula tuntee synnytyksen fysiologisen kulun ja vaiheet ja hänellä on monia lääkkeettömiä keinoja, joilla synnytyksen aikana helpottaa äidin oloa.  Doula voi antaa tietoa monista raskauteen ja synnytykseen liittyvistä asioista, mutta synnyttävä äiti tekee päätökset. Doula ei myöskään tee lääketieteellisiä toimenpiteitä. Erityisesti yksin odottavalle, synnytystä pelkäävälle tai kotisynnytystä suunnittelevalle synnytyksiin perehtyneen tukihenkilön eli synnytysdoulan palkkaamisesta on hyötyä, mutta doulan tuesta hyötyvät kaikki synnyttäjät!  Doula ei korvaa puolisoa synnytyksessä, vaan tukee häntä auttamaan synnyttäjää parhaalla mahdollisella tavalla. Puolison rakastava ja läheinen tuki yhdistettynä doulan moniin keinoihin lievittää synnytyskipuja ja rohkaista synnyttäjää muodostaa voittamattoman tiimin!  Doulan tuki on saatavilla sekä sairaalaan että kotisynnytykseen, myös suunniteltuun sektioon.

 

 

Perhedoula/postpartum doula

Ensimmäiset viikot uuden vauvan kanssa voivat olla hektisiä! Monissa kulttuureissa ensimmäiset 40 päivää synnytyksen jälkeen on rauhoitettu äidin toipumiseen ja vastasyntyneen kanssa tutustumiseen. Tänä aikana muut hoitavat äitiä tuomalla hänelle ruokaa ja mahdollistamalla maksimaalisen levon.

Postpartumdoula voi auttaa monin bread-2178874_640tavoin huolehtimalla vauvan hoidosta sillä aikaa kun äiti lepää, laittamalla ruokaa, hoitamalla ostoksilla käynnin, hoitamalla isompia lapsia, opastamalla kantovälineiden käytössä, auttamalla imetysongelmissa. Tarjoamalla kuuntelijan synnytyskokemukselle ja vastaamalla kysymyksiin liittyen vastasyntyneen hoitoon tai synnytyksestä toipumiseen.

Perhedoulan voi palkata myös yövuoroon. Jos kaipaat kunnon yöunia, doula hoitaa vauvan heräilyt ja vaipanvaihdot yöllä ja tuo vauvan sinulle vain imetettäväksi, jolloin saat levätä kunnolla.

 

Autan myös järjestämään Motherblessing-juhlia.

Mother blessing on navajointiaanien blessingway-juhlasta polveutunut äitiyden juhla. Hemmotellaan äitiä, voimistetaan postitiivista energiaa ja toivotetaan hänelle onnea tulevaan synnytykseen ja äitiyteen. Juhlan voi järjestää niin ensi- kuin uudelleensynnyttäjällekin.

Vaihtoehto babyshowereille. Mother blessing- juhlan pääosassa on äiti, nainen. Läheisten naisten rakkaus, huolenpito ja tuki voimaannuttavat ja valmistavat äitiä tulevaan synnytykseen.

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggers like this: